Information om Champagne

Hos oss på Champagnebolaget är det viktigt att du som kund inte bara kan läsa mer om våra olika Champagner och Producenter utan också lära dig mer om den ädla drycken Champagne. Har du undrat hur man tillverkar Champagne? Vilka druvor man får använda för att producera Champagne? Vad ordet Millésime eller Vintage betyder? Allt detta och mycket mer kan du lära dig här där vi försöker klargöra olika begrepp relaterat till Champagne.  

Vad är skillnaden mellan Champagne och andra mousserande viner?

Champagne är ett mousserande vin men det som gör Champagne unikt, precis som alla andra mousserande vin, är kombinationen av odlingsplats, druva och produktionssätt. Ett mousserande vin får enbart kallas för Champagne om det kommer ifrån regionen Champagne i norra Frankrike som ligger cirka en timme öster om Paris. Här är klimatet svalt vilket gör att druvorna får en hög och frisk syra eftersom de mognar långsamt, till skillnad mot t.ex. Cava som kommer från Spanien där druvorna utsätts för mer sol och värme.

Vilka druvor får man använda vid tillverkning av Champagne?

Vid tillverkning av Champagne får man använda sig av totalt 7 olika druvor, nämligen Chardonnay, Pinot Noir, Meunier, Arbane, Pinot Blanc, Petit Meslier och Pinot Gris. Av dessa är Chardonnay, Pinot Noir och Meunier de tre vanligaste druvsorterna och utgör cirka 99,5% av den totala odlingsarealen medan Arbane, Pinot Blanc, Petit Meslier och Pinot Gris är extremt ovanliga i Champagne.

Chardonnay – en grön druva och utgör cirka 27% av den totala vinodlingsarealen i regionen Champagne. Överlag ger Chardonnay en frisk och elegant smak i Champagnen och genom sin höga syra är den ypperlig att användas i Champagne som skall lagras.

Pinot Noir – en blå druva och utgöra cirka 38% av den totala vinodlingsarealen i regionen Champagne. Man brukar säga att druvan Pinot Noir ger struktur och kropp till Champagnen.

Meunier –  en blå druva och utgöra cirka 35% av den totala vinodlingsarealen i regionen Champagne. Överlag bidrar Meunier med fruktighet till Champagnen och används i cuvéer man vill skall mogna snabbt.

Vad är skillnaden mellan Årgångschampagne, Prestigechampagne och Standardchampagne?

Standardchampagnealla Champagnehus har sin egen variant på en standardchampagne och dessa cuvéer är inte årgångsbetecknade. Det vill säga att det är en årgångslös Champagne eller en Non Vintage (NV) som man säger på engelska. En standardchampagne är en blandning av viner från flera årgångar och olika vingårdslägen vilket gör att cuvéen har samma karaktär oavsett vilket år den är gjord. Enligt lag måste cuvéen lagras i minst 15 månader, varav minst 12 månader på jästfällning i källaren.

Prestigechampagne många Champagnehus väljer att producera en prestigechampagne som helt enkelt är en Champagne med högre kvalitet. En prestigechampagne är antingen gjord på viner från de bästa vingårdarna (t.ex. Grand Cru odlingar), en blandning av viner från de bästa åren eller årgångsklassificerad.

Årgångschampagnede år då skörden håller en speciellt hög kvalitet görs årgångsbetecknad Champagne, vilket innebär att cuvéen enbart är gjord på druvor som kommer från samma år och skörd till skillnad från en stanradcuvée. Enligt lag måste årgångschampagne lagras i minst tre år med jästfällning i källaren.

Vad betyder Årgångschampagne/Millésime/Vintage?

Årgångschampagne innebär att Champagnen är gjord på druvor som kommer från ett och samma år, det vill säga från samma skörd. Det gör att man enbart gör årgångschampagne de år när kvalitén på skörden är extra hög. Enligt reglerna måste en årgångschampagne ha lagrats i minst 3 år på jästfällningen, men många odlare låter den lagras mycket längre än så vilket gör Champagnen blir rundare och mer smakrik.

Förr i tiden producerade man bara årgångschampagne ett par gånger per decennium, men idag är det vissa stora Champagnehus som producerar en årgångschampagne varje år. Därmed behöver inte en årgångschampagne vara bättre än en riktigt bra standardchampagne, men överlag kan man förvänta sig bättre kvalité från en årgångsklassad champagne. Årgångar som överlag har bra rykte om sig är 2002, 2004, 2010 och 2012. Utöver dessa är 1996 och 2008 två årgångar som blivit väldigt hyllade, där 2008 blivit utsedd till århundradets årgång.

För att veta om Champagnen är årgångsklassificerad ska man leta efter tre saker: (1) Att det står ett årtal på framsidetiketten för detta innebär att alla druvorna kommer från det angivna årtal och därmed är det en årgångschampagne. (2) Att det står Millésime på framsidetiketten då millésime betyder ”årgång” på franska eller (3) att det står Vintage på framsidetiketten då vintage betyder ”årgång” på engelska.

Vad innebär Blanc de Blancs, Blanc de Noirs och Blanc de Meunier?

Uttryck som oftast finns på framsidetiketten av en Champagneflaska är Blanc de Blancs och Blanc de Noirs. Då är det många som tänker ”Blanc de vaddå?”.

Blanc de Blancs betyder  ”vitt från vita” på franska, vilket syftar på vitt vin från vita druvor. Den vita druvan man syftar på Chardonnay som vi här i Sverige beskriver som en grön druva och innebörden blir att Champagnen är gjord på 100% Chardonnay. Det vill säga en druvspecifik eller druvren Champagne som inte är en blandning mellan olika druvor.

Blanc de Noirs betyder ”vitt från svarta” och innebär att cuvéen består till 100% av den blåa druvan Pinot Noir (i Frankrike klassificeras Pinot Noir som en svart druva men i Sverige säger vi blå).

Blanc de Meunier innebär att cuvéen är gjord på 100% Meunier.

Vad innebär dosage och vad är skillnaden mellan Brut, Extra Brut och Brut Nature?

Det sista steget i Champagnetillverkningen efter lagring i källaren är att man justerar Champagnens söthetsgrad/torrhetsgrad genom att tillsätta en sockerlösning eller sött vin, så kallad dosage. Efter att dosagen blivit tillsatt förses flaskan med riktig kork med metallgrimma för att hålla korken på plats.  

Torrhetsgraden på Champagnen kan utläsas på etiketten genom termerna, Demi-Sec, Sec, Brut, Extra Brut och Brut Nature och anger hur många gram socker som blivit tillsatt per 100 milliliter. Däremot anges oftast dosagen i gram per liter på etiketten.

Demi-Sec – Betyder halvtorr på franska, men smaken skulle mer beskrivas som halvsöt, 35–50 g/l.

Sec – Betyder torr på franska, 17–35 g/l.

Brut – Betyder på franka, <12 g/l.

Extra Brut – <6 g/l

Brut Nature – <3 g/l. Andra benämningar på Brut Nature är zero dosage och Brut zero.

Vad innebär Grand Cru och Premier Cru?

Grand Cru och Premier Cru är en klassificering av vissa byar i Champagne och benämner kvaliteten på vingårdarna, där Grand Cru är den finaste klassificeringen. Idag finns det totalt 17 stycken Grand Cru-byar och 43 stycken Premier Cru-byar runtom i Champagne. Detta klassificeringssystem kallas för L’Echelle des Crus.

Vad är en Champagnelåda och vad ska man tänka på när man köper en Champagnelåda?

Vi har valt att sätta ihop olika Champagnelådor som antingen består av tre olika cuvéer (två flaskor av varje cuvée) eller sex olika cuvéer. Dessa Champagnelådor är anpassade för att avnjutas av både nybörjaren och Champagnenörden där meningen är att man skall få testa olika typer av cuvéer (druvrena, blandningar, torrhetsgrad) från våra noga utvalda producenter.

När man väljer en Champagnelåda skall man fundera på vad man vill få ut av lådan, vill man testa olika cuvéer från samma producent eller testa flera olika standardcuvéer från olika producenter. Ett tips är att testa att köpa olika lådor för att se vad just du gillar.

Hur förvarar man Champagne?

Det viktigaste att tänka på när man skall förvara en Champagne under en längre tid är att flaskan skall ligga mörkt, vibrationsfritt och på en fuktig plats. Kortare förvaring (upp till 3 år) i kylskåp är absolut inga problem så länge Champagnen förvaras liggande. Anledningen till att flaskan alltid skall förvaras liggande och inte stående är för att annars torkar korken vilket gör att flaskan börjar släppa in luft som skadar Champagnen.

Det mest optimala förhållandet att förvara en Champagneflaska på är i ett svalt och mörkt utrymme med en temperatur kring 10–15 grader. Något högre temperatur gör ingen större skada så länge inte temperaturen varierar kraftigt under dygnet eller årstiderna utan håller sig jämn året om. För längre förvaring är det även viktigt att tänka på luftfuktigheten då man inte vill att korken skall skadas. Har man inte tillgång till en svalt, mörk och fuktig källare kan man förvara Champagnen i en låda under sängen eller i garderoben.

Vilka Champagner kan lagras och hur länge kan man lagra dem?

All Champagne oavsett prisklass kan med fördel lagras i några år från det att man köpt den till att den skall öppnas. Detta beror på att Champagne överlag har en hög syra som med lagring blir rundare och mer elegant. Om man däremot vill lagra Champagne i många år ska man satsa på årgångsbetecknade Champagner som till stor del består av Chardonnay. Chardonnay är en druva som lagras mycket väl medan Meunier inte är en lagringsvänlig druva då den mognar snabbt.    

Hur många producenter finns det i Champagne?

Den exakta siffran är lite svår att ha koll på då nya producenter ständigt dyker upp bland de yngre generationerna i Champagne, men enligt www.champagne.fr finns det i dagsläget mer än 15 000 vinodlare.

Har glaset betydelse när man serverar Champagne?

Vilket glas du använder när du dricker Champagne spelar stor roll i hur både doft- och smakupplevelsen blir. De tre vanligaste glasen att använda är flöjtglaset, coupeglaset och vinglaset.

Det mest populära glaset är det långsmala flöjtglaset som härstammar ända från romartiden och var det perfekta glaset innan degorgeringen uppfanns eftersom jästfällningen fastnade i botten av glaset. Formen på flöjtglaset gör att bubblorna stannar kvar länge, men tyvärr försvinner mycket av doft- och smakupplevelsen av Champagnen i detta glas.

Coupeglaset känner många igen från Hollywood-filmer eller Champagnepyramiden med sin låga form och vida öppning. På grund av den vida öppningen försvinner bubblorna snabbt och därmed aromen vilket gör att coupeglaset inte är lika populärt som flöjtglaset eller vinglaset. Det sägs att coupeglaset är format efter Marie Antoinettes bröst, om det är sant eller inte får vi nog aldrig veta.

Det absolut bästa glaset att använda när man dricker Champagne är det traditionella vinglaset. Här får Champagnen utrymme för att luftas vilket ger optimal doft- och smakupplevelse och bubblorna försvinner inte för fort som i coupeglaset. Den breda kupan som sedan smalnar av mot toppen förhöjer doften på Champagnen och ger de bästa förutsättningarna för att njuta av ett glas Champagne.

Vid vilken temperatur skall man servera Champagne?

För att få optimal doft- och smakupplevelse bör Champagne avnjutas vid 10–15 grader. En Champagne som serveras runt 4 grader kommer dofta och smaka mycket mindre. Däremot skall Champagnen inte heller vara för varm för då försämras moussen och Champagnen kan upplevas ”avslagen”. Tänk på att du gärna får servera flaskan vid något lägre temperatur eftersom temperaturen kommer höjas snabbare i glaset.

Vilken Champagne är den bästa att ge bort?

En klurig fråga som beror på vem du ska ge Champagnen till samt tillfället. Det viktigaste är att ta reda på vad personen gillar. Är det torrt, friskt och stramt som gäller kan ett tips vara att välja en Champagne som är gjord på 100% Chardonnay eller en torrare Champagne, t.ex. en Extra Brut eller Brut Nature. Om personen i fråga i stället gillar fruktiga viner kan en 100% Pinot Gris från Champagne Dérot-Delugny vara det perfekta valet.

Hur väljer man rätt Champagne?

När man väljer Champagne är det viktigaste att fråga sig själv vad man letar efter – vill man ha en prisvärd Champagne som man kan njuta av alla dagar i vecka eller vill man ha en finare Champagne för att fira ett speciellt ögonblick? Vill jag köpa Champagne för att lära mer mig om olika druvor eller utforska fler producenter.

Det finns många prisvärda Champagner som passar bra vid alla tillfällen, t.ex. Brut från Champagne Philippe Brugnon som är en klassik mingelchampagne på både bröllop och större fester. Överlag kan man säga att standardcuvéerna passar lika bra vid alla tillfällen och faller oftast många i smaken då de är mer lättdruckna till skillnad från prestigechampagner eller årgångschampagner. Letar man istället efter en Champagne för att fira ett speciellt ögonblick kan man antingen köpa en prestigechampagne eller en årgångschampagne. Ett populärt val vid t.ex. födelsedagar eller bröllopsdagar är att välja en Champagne från året då personen är föddes eller året man gifte sig.

Vet man inte riktigt vad man letar efter kan man testa att köpa en Champagnelåda som består av tre till sex olika Champagner som blivit noga utvalda av oss. Dessa Champagnelådor passar både för nybörjaren och Champagnenörden. Vi har valt att sätta ihop Champagnelådor som gör att man både kan testa olika torrhetsgrader, druvor och producenter i en och samma låda. När man har köpt en Champagnelåda kan man antingen njuta av Champagnerna en och en eller så sätter man ihop en Champagneprovning där man tillsammans med sin familj eller vänner kan testa och jämföra flera olika Champagner samtidigt.

Vilken är den bästa Champagnen?

Detta är en svår fråga då det handlar mycket om vad du själv gillar eftersom alla människor har olika smak och preferenser. Den bästa Champagnen kan vara en prisvärd Champagne som antingen är billig, t.ex. Brut från Philippe Brugnon, eller som i jämförelse med andra cuvéer har ett bra pris till dess höga kvalitet.

Många tycker överlag att gamla årgångschampagner är den bästa Champagnen, men dessa kostar såklart mer eftersom det finns ett begränsat antal flaskor kvar i världen och ju äldre en Champagne är desto dyrare blir den generellt. Till exempel så kostar en äldre årgång av Cristal, Comtes des Champagne eller Blanc de Millenaries mer än de nya årgångarna.

Sedan finns det också de som tycker att de bästa Champagnerna kommer från de större Champagnehusen som t.ex. Charles Heidsieck, Möet & Chandon, Louis Roederer, Billecart-Salmon, Bollinger, Pol Roger och Taittinger. Sedan finns de dem som tycker mer om Champagner från de små familjära producenterna.

Det bästa svaret är att testa olika typer av Champagner, från både små och stora hus, för att se vad just du gillar.